Будапеща - Перлата на Дунава




Наричат Будапеща – „Малката Виена” , „Съкровището на Унгария”, „Перлата на Дунава” и по много други начини, а дали ме е впечатлила така, както любимата ми Виена, ще споделя малко по- късно в разказа си .

Будапеща е съставена от два града – Буда и Пеща , разположени на двата бряга на река Дунав. Пеща е новият град, по- комерсиалната част, тук се намират държавните институции, Пеща е по- равната и се намира на източния бряг на Дунав, докато Буда е на западния бряг и е старият град, намира се в по- хълмистата част, където са разположени Кралският Дворец, Гелерт, Рибарския бастион.

Бих искала да споделя с вас моите съвети, предложения и препоръки.

Ø С какво да пътувате до Будапеща? 

Има няколко варианта за пътуване до Будапеща. Единият е с кола. Ако сте от София пътят ви ще е около седем часа. Този вариант е много подходящ ако сте и с компания от още една двойка например, или сте с дете/деца. Другият вариант е със самолет. Полета до Будапеща  е за около час и десет минути.  Два пъти седмично има полети с wiz air от София до Будапеща. Това беше и варианта на който ние се спряхме. Билета ни в едната посока беше 19.99 лв. На връщане се прибрахме през Братислава, тъй като датата за връщане от Будапеща не ни устройваше, а и искахме за няколко часа да разгледаме и Братислава. Билета ни през Братислава беше на стойност – 29.99 лв.  на човек.

 
Ø Трансфер от летището до центъра на града

Летището се намира на около 16км. от центъра на града. Най – изгодният начин да се придвижете до центъра е с автобус. На самото летище предлагат билети и карти за градския транспорт. Моят съвет и като най – изгоден вариант е да си вземете 3 дневна карта за целия градски транспорт, която за 3 дни излиза към 23 лв. От летището има автобус , който пътува до първата спирка на метроM3(синята линия) - "Kőbánya–Kispest" и минава през центъра и главната спирка на метрото - „Deák Ferenc tér“. 
 
 

 Ø Каква валута ще ви трябва?
Валутата е унгарски форинт. В Унгария не може да се плаща в евро, но ако нямате предварително обменена валута не е проблем, тъй като навсякъде може да се плаща с кредитни/дебитни карти, също така навсякъде в града има change бюра.
1 HUF се равнява на 0.0063 BGN или 0.0032 E

 

Ø Къде да се настаните в Будапеща.

Едно от най – важните неща при пътуването е настаняването, или по-скоро правилно избраното място/район за настаняване.
Аз съм голям привърженик на хотелите, които са в абсолютния център на града, близо до повечето забележителности и градския транспорт, но също така , които и да са на изгодна цена. За път и за хотели не обичам да се дават излишни пари, които според мен могат да бъдат спестени и похарчени за нещо по – приятно (като малко шопинг например). Хотела, в който ние нощувахме беше всъщност – Къща за гости, на главната търговска улица, на около 5 минути пеша от Базиликата „Св. Стефан”, на около 5 минути от Променадата на река Дунав и на 2 минути от централната метростанция – „Deák Ferenc tér“. Къщата за гости е – .“Elisa's Guesthouse”. Ние си резервирахме стая със самостоятелна баня в стаята, защото в повечето стаи банята беше самостоятелна, но отвън в коридора.  Малко се оскъпяваше цената на тази стая (мисля, че с около 10 евро на вечер), но според мен определено си заслужава. 
 

Стаята беше достатъчно голяма, просторна, гледаше към популярната търговска улица –„Ваци” . 



На самия етаж има и кухня, която е много добре оборудвана с всичко необходимо.

Горещо препоръчвам тази къща за гости, защото се намира на чудесно място, защото за 3 нощувки платихме 176 евро и защото като цяло нямаше нещо, което да не ми хареса и да съм останала недоволна.   

За забележителностите на Будапеща ще разкажа в отделна тема, тъй като ми се иска да не става прекалено дълга тази.

Надявам се информацията да ви е била полезна и очаквайте съвсем скоро и Пътеписа ми с любимите ми и задължителни забележителности, които трябва да бъдат посетени, както и какво и къде да хапнем.
Kisses ! Sis

 

Коментари